İnternet. Tüm dünyanın ortak noktada buluştuğu yegane ortam. Herkes internet kelimesinin ne anlamına geldiğini bilir. Eminim ki dünyanın yarısı internet kullanıyordur. Ya da bu kelimenin ne anlama geldiğini muhakkak biliyordur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet sağlayıcı hizmet veren şirketler var. İnternet kullanan herkes bu şirketlerden birini tercih ediyor. Özellikle akıllı telefonlar ile internet ceplere daha rahat girdi ve interneti kullanmadığımız an neredeyse kalmadı. Sonra da telefonumuzun şarjı çabuk bitiyor diye şikayet ediyoruz. Biter tabi, wifi açık.
Wireless fidelity anlamına gelen wifi, Türkçemizde kablosuz internet anlamına gelmektedir. İnternet sağlayan bir modemin kablosuz internet özelliği var ise, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar bu ağa dahil olabilir ve internete bağlanabilirler. Özellikle cep telefonları, 3G özelliklerinin yanı sıra, wifi özellikleri ile de internete bağlanabilirler. Çünkü kablolu bir şekilde internete bağlanabilme şansları yok. Fakat özellikle gençlerin sözlüğünde wifi, bedava internet anlamına gelmektedir. Her gittiğimiz yerde wifi şifreniz nedir diye sormuyor muyuz? Kesinlikle bu soru cümlesi size çok tanıdık gelecektir eminim. Yurtdışında bazı ülkelerde adım attığınız her yerde kablosuz bedava interneti bulup bağlanabilmeniz mümkün. Bizdeyse şimdilik kendi evimizde, otellerde, lüks restoranlarda kablosuz internet hizmeti verilmektedir. Fakat merak etmeyin, gün geçtikçe yayılıyor. Hatta hatırlıyorum da kablosuz internet, siyaset arenasında seçim vaatlerine bile konu olmuştu.
Bunun nedeni ise internetin ülkemizde pahalı olması. Bu yüzden hepimizin wifi peşinde koşması son derece normal. Öğrencilerin kaldığı binalarda bir kişi internet alır, wifi ile mesela kalan 5 kat aynı interneti kullanır. Sonra fatura 6 eşit miktara bölünür. Fakat genelde 1-2 kişi üzerlerine düşen payı ödemez. Neyse konumuz bu değil. Kablosuz interneti bulan bir kişi hemen sosyal paylaşım sitelerine bir göz atar. Nasılsa bedava interneti bulmuştur, akıllı telefonu varsa eğer, güncellemelerini de hemen aradan çıkarır. Ama ne yapsın şebekesinin internetini kullansa hem yavaş olacak hem de kotası dolacak. Bu da maddi olarak fazla ücret ödemesi anlamına gelir. Başka bir deyişle wifi demek, cebinde 5 kuruş olmayan bir arkadaşımızın, yolda 100 lira bulması demektir. Sahibi de çıkmazsa eğer o para o arkadaşımızın olur. Bunu da wifinin şifresinin olmamasına benzetebiliriz. Hatta gençlerin bir deyimini sizinle paylaşmak isterim: Wifi candır.
Eşsiz bucaksız internet denizinde herkes yüzmek ister. Herkes sosyal paylaşım sitelerine göz atmak ister. İnternetten oynanan oyunlara bedava olarak dahil olmak ister. Bunu da wifi sayesinde yapabilirler. Kullandığı cep telefonu şebeke sağlayıcısının interneti olsa dahi, wifi bulduğunda hemen ona bağlanan arkadaşlarım oldu. Sebebi çok basit. Çünkü ücretsiz. Başlıkta da belirttiğim gibi wifi kablosuz özgürlük demektir. İnternetin pahalı olduğu bir ülkede, böylesine imkanların sömürülürcesine kullanılması son derece normal. Bu hiç de yadsınacak bir durum değil. Aman sakın yanlış anlaşılmasın, yadırgadığımdan ya da eleştirdiğimden değil. Ben de evimde cep telefonumu kablosuz internetime bağlıyorum. Çünkü daha hızlı. Çünkü telefonunuz ne kadar akıllı olursa olsun, şebekesinin çektiği kadar, erişebildiği internet ağı kadar hızlı davranabilir. İçinde interneti olmayan bir telefon akıllı bir telefon değildir. İşte bu nedenlerden dolayı da wifi gördüğümüz yere hemen yanaşıyoruz. İnterneti cep telefonlarında ücretsiz yapsalar, wifi hemen unutulabilir. Evlerde de kablosuz internetin kullanılması son derece normal. Bir özellik daha söyleyeyim; wifi paylaşımdır. Ben de göğsümü gererek söylemek istiyorum: Wifi candır.