Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden bazı öğrencilerin yaptığı araştırmada üniversite öğrencilerinin WhatsApp kullanım oranının yüzde 85 gibi bir orana sahip olduğunu belirttiler…
Psikoloji Bölümü Araştırma görevlisi Osman Amil, öğrenciler; Büşra Cücer, Tuğçe Erdem, Fatma Özcan ve Teslime Merve Öztürk tarafından yapılan araştırmada sosyal medyada yoğun olarak kullanılan sosyal paylaşım sitelerinin ayrı değerlendirilirken, kullanım oranları incelendi.
Araştırmaya katılan toplam 345 üniversite öğrencisinin WhatsApp kullanım oranı yüzde 85 oldu.
Diğer yandan Facebook’un halen popülerliğini yitirmediği görüldü. Araştırmada katılımcılara günde kaç saat sosyal medya kullandıkları soruldu.
Buna göre üniversite öğrencilerinin yüzde 37’si 3 saatten yüzde 55’i 2 saatten fazla sosyal medyayı takip ettiklerini belirtti. 1 saatten fazla olarak değerlendirildiğinde bu oran yüzde 70’lere kadar çıktı.
Sosyal medya kullanıcılarının hemen hemen hepsi her gün mutlaka hesaplarını kontrol ettiklerini belirtti.
Araştırmada kullanıcıların hangi sosyal medya aracını hangi amaçla kullandıkları sorulurken WhatsApp kullanıcıları bunu daha çok haberleşmek için tercih ettiklerini, Instagram kullanıcılarının daha çok fotoğraf paylaşımı; Twitter kullanıcılarının ise gündemi takip etmek ve düşüncelerini paylaşmak için tercih ettikleri kaydedildi.
Sahte hesap oranlarına bakıldığında Twitter ve Facebook’ta sahte hesabı olduğunu belirten katılımcı sayısı her biri için yaklaşık yüzde 6 çıktı.
Araştırmada en dikkat çekici noktalardan birisi sosyal medyadaki erkek ağırlığı oldu.
Yapılan analizler sonucunda erkeklere ilişkin çarpıcı sonuçlar yer aldı. Twitter’ı erkeklerin kızlardan çok daha fazla kullandıkları; erkeklerin yüzde 70’e yakını, kızların ise yüzde 57’sinin Twitter kullandığı belirlendi.
Katılımcılara sosyal medyaya en çok hangi elektronik kanaldan ulaşım sağladıkları sorulduğunda en çok yüzde 85 ile cep telefonlarından girdiklerini belirtti.