Ultrason tekniği uzun yıllar önce keşfedilmiş bir dalga boyları arasındaki farklar ile insan gözünün göremeyeceği şekilleri ya da kırıkları görülebilir kılmaktadır. Bu sistemin kısaca tanımını yaparsak farklı frekanslardaki radyoaktif dalgaları insan bedenine göndererek bir engelle karşılaşıp bu dağlanın geri dönmesi sonucu özel bir kağıt üzerine iz yapması tekniğidir.
Yeni bir teknik geliştiren Bristol Üniversitesi araştırmacıları doğrudan görülebilen ve havada hissedilebilen 3D şekiller oluşturabilen ultrasonic ses tekniğini keşfetmişlerdir. Bu şekilde bu zamana kadar kullanılan ultrason tekniğini değiştirmek amaçlanmakta. Üniversitenin önceki çalışmalarının birleşimiyle üretilen bu ürün ultrasonik dönüştürücüler ile birlikte desenler oluşturabiliyor. Bu şekilleri görünür kılmak için manipüle hava, ince bir yağ tabakası üzerine yansıtılabiliyor. Teknolojinin geldiği bu konumda 3D bir görüntü oluşturmak mümkün kılındı. Dokunmatik hologramlar sanal gerçeklik kavramını gerçeğe dönüştürmüştür. Bu sistemde doğrudan cilt yüzeyine vuracak şekilde ultrason frekansı (yaklaşık 40 kHz) kullanılmıyor. Bunun yerine 500 Hz civarında frekans kullanarak odaklanmıştır. Şekillerin göz ile görülebilmesi ve hissedilmesi için 0.4 Hz frekanslarda sıralanmış diziler halinde frekanslar üretilir.
Bu yeni sistem gelecek nesil ultrason tekniği olarak tarihteki yerini alacaktır. Bu sistemin çok faydalı işler yapacağı kesin gözüyle bakılmakta ancak daha fazla ilerlemesi ve üzerine çalışmaların yapılması gerekmekte.
Kaynak: Gizmag