NASA 15 Yıl gibi bir zaman içinde uzayda canlı bulma umudunu taşıyor. Bilim insanları 450 ışık yılı gibi bir uzaklıkta yaşamın temel taşı olarak kabul edilen RNA ve DNA gibi kendini kopyalayan molekül belirtisi buldular.
Karin Oberg, bulunan organik molekülleri DNA ve RNA’nın içeriği olarak bilinen hidrojen siyanür (HCN), metil siyanür (CH3CN) ve siyanoasetilen (HC3N) olarak sıraladı. Hidrojen siyanüre başka yıldız sistemlerinde de rastladıklarını belirten Oberg, daha karmaşık olan diğer iki molekülü uzayda ilk kez gördüklerini kaydetti. Yaklaşık 1 milyon yaşındaki yıldız Güneş’in 1.8 katı kütleye sahip. Yıldızın kütlesinin yüzde 20’sini çevresindeki toz ve gaz bulutu oluşturuyor. Tarihi keşif, Şili’nin Atacama Çölü’ndeki dünyadaki en geniş alana yayılmış teleskop olan ALMA teleskobu kullanılarak yapıldı.
Gökbilimciler, uzayda yaşamın temel taşı kabul edilen organik moleküller buldu. Böylece, Dünya’da yaşamı başlatan organik moleküllerin, evrende başka yerlerde de bulunduğu kanıtlandı. NASA, gelecek 10-20 yıl içinde uzaylılarla tanışacağımızı tahmin ettiklerini açıklamıştı. ABD Massachusetts’teki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Karin Oberg, Dünya’dan 450 ışık yılı uzaklıktaki Taurus Takımyıldızı’nda yer alan ‘MWC 480’ adlı yıldızın çevresindeki toz ve gaz bulutunda yaşamın yapı taşlarını oluşturan kimyasal maddeler bulduklarını duyurdu.
Dünya’nın DNA’sıyla aynı
Oberg, “Güneş sistemimizin, sahip olduğu gezegenler ve su içermesi açısından uzayda tek olmadığını biliyorduk. Şimdi organik kimya açısından da benzerleri olduğunu öğrendik. Henüz genç bir yıldızken Güneş’te de aynı kimyasal tepkimeler meydana gelmişti. Dünya’da yaşamı başlatan organik moleküllerin, evrende başka yerlerde de bulunduğu kanıtlanmış oldu” dedi. Bilim adamlarına göre MWC 480’in çevresindeki RNA ve DNA gibi kendini kopyalayan organik moleküllerden bazıları yıldızın yüzeyine inecek. Bir kısmı, gezegenler arası uzaya savrulup gezegenler, asteroidler ve kuyruklu yıldızlara düşecek. Bu olduğunda yaşam başlayacak.