Amerika Birleşik Devletleri Başkanı D. J. Trump seçim kampanyası için insanlardan uygulamayı yasaklamak için destek bekliyor!
İlginç, kısa videolar için bilinen bir uygulama olan TikTok, Çin ile olan bağları nedeniyle siyasi krizle karşı karşıya.
Facebook üzerinden TikTok‘u yasaklamak için çağrıda bulunan Trump, vatandaşlardan bu konuda destek amaçlı dilekçe istiyor. Donald Trump’ın uygulamanın yapımcısı üzerindeki baskısını artıran reklamlar yayınlamaya başladı bile.
Pekin merkezli bir teknoloji şirketi olan ByteDance’in sahibi olduğu TikTok‘un popülaritesi geçen yıl patladı. Koronavirüs pandemisinden yeni bir destek kazandı ve eve kapanan insanların sıkıntıdan kaçma yolu oldu. Araştırma firması Sensor Tower’a göre, uygulama bu yılın ilk yarısında 623 milyon ile 2 milyardan fazla indirildi. Hindistan uygulamanın en büyük pazarı olurken onu Brezilya ve ABD takip ediyor.
Ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Hindistan TikTok’u yasakladı. ABD ve Avustralya da uygulamayı engellemeyi düşünüyor. ABD Ordusu ve Donanması, servis üyelerinin uygulamayı resmi telefonlara indirmesini yasakladı.
Diğer kuruluşlar da uygulamaya temkinli yaklaşıyor. Demokratik ve Cumhuriyetçi ulusal komiteler çalışanları bu konuda uyarırken, Wells Fargo uygulamayı şirkete ait cihazlardan yasakladı.
Guardian’ın Pazar günü yaptığı açıklamada, TikTok‘un İngiltere’deki uluslararası merkez çağrısı için başlattığı müzakereleri geri çektiği ve kararın İngiltere ve Çin arasında bir ticaret savaşı yaratabileceği endişesi oluştu.
İşte TikTok’a karşı siyasi tepkiler hakkında bilmeniz gerekenler:
Trump yönetimi neden TikTok’u yasaklamak istiyor?
Amerikalı politikacılar Çin hükümetinin ABD vatandaşlarını gözetlemek için video uygulamasını araç olarak kullandıklarından endişe ediyorlar. Fox News ile 6 Temmuz’da yayınlanan bir röportajda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, uygulamayı indiren kullanıcıların “Çin Komünist Partisi’nin ellerine özel bilgiler” verdiğini söyledi. Trump, potansiyel bir TikTok yasağı için farklı bir neden gösterdi: Çin’i koronavirüs karşısındaki tutumu nedeniyle dolayı cezalandırmak. Pompeo’nun Gray Television ile yaptığı bir röportajda sorduğu sorular üzerine Trump, ABD’nin bir TikTok yasağını düşündüğünü söyledi. Trump, “Bu büyük bir iş” dedi. “Bakın, bu virüs ile birlikte Çin’e ne yaptırım uygulandı? Bu ülkeye ve tüm dünyaya yaptıkları utanç verici.” dedi.
Trump ve Pompeo’nun açıklamaları, TikTok kullanıcıları ve K-pop hayranlarının, Tulsa, Oklahoma’daki Haziran ayı cumhurbaşkanlığı mitinginden hemen önce oldu. Trump taraftarlarının TikTok’un yasaklanmasında azımsanmayacak desteği olduğu biliniyor.
Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı herhangi bir açıklama yapmadı.
12 Temmuz’da Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Fox Business’a TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat’in “Çin anakarasındaki en büyük sansür biçimleri” olduğunu ve “bu konuda güçlü eylem” beklemesini söyledi. Bir yasak gelip gelmeyeceğini belirtmedi.
Yasağın ne kadar olası olduğu belli değil, ancak analistler birinin uygulanmasının kolay olmayacağını söylüyor.
TikTok’un ABD kullanıcılarının verilerine erişimi araştırılmaya değer olabilir. Aspen Politika Merkezi müdürü teknoloji politikası uzmanı Betsy Cooper, yabancı şirketlerden gelen uygulamaların büyük miktarda kullanıcı verisi toplamasıyla ilgili endişeler her zaman olacağını ve bu engellemenin mantıksız olduğunu söyledi.
Yasak ne şekilde olacak?
Analistlere göre, ABD hükümetinin Apple ve Google’ın TikTok’u uygulama mağazalarından çıkarttırabilmesi için ellerinde güçlü gerekçeleri bulundurması gerekecek.
Bağımsız bir teknoloji analisti olan Wayne Lam, “Teknoloji topluluğu bu uygulama yasağıyla birlikte çok tereddütlü olacak” dedi. Ayrıca Lam, “Hükümetin diğer uygulamaları yasaklaması ve hatta diğer küresel uygulamaların ABD pazarına erişememesi için bu karar emsal teşkil edecek.” dedi
Creative Strategies’in teknik analisti Carolina Milanesi, TikTok yasaklanmış olsa bile kullanıcılar, uygulamaları Google Play Store’dan indirmeden Android cihazlara yüklenebileceğini söyledi.