Amerika Birleşik Devletleri’nde yer almakta olan Fayetteville Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini halen sürdürmekte olan Prof. Dr. Daryush Ila, yeni yazılacak, üretilecek programlar sayesinde insanların kendi vücutlarını sarz cihazı gibi, bir nevi pil görevinde kullanabilecek.
İzmir Üniversitesi’nin termoelektrik alanı üzerine düzenlediği seminerlere davet edilen Fayetteville Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daryush Ila, termometrik teknikler, uygulamalar kullanılarak; insan vücudunun pil yerine geçebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Termoelektrik denilince, insanların biraz ürktüğünü belirten Ila, kötü bir kanı oluştuğunu ancak, termoelektriğin herhangi bir bilimkurgu veya korku öğesi olmadığını ve insanlığa çok büyük yararlar, kolaylıklar sağlayabileceğini söyledi. Bu söylemlerden yola çıkarak, biraz da hayal gücünün kullanımıyla birlikte; telefonu elimizle şarj edebileceğimi düşünmek ve bunun gerçekleşme durumunun da çok yüksek olması, kişiyi gerçekten heyecanlandırıyor olsa gerek. Şahsen, düşünürken bile heyecanlandığımı hissedebiliyorum.
Peki nasıl çalışıyor bu sistem? İki yüzey arasında bulunan ısı farkı nedeniyle; çok ince bir kalınlıkta olan silikon ve altın levhaları, değişik aşamalardan geçirerek, uzun süre hatta sonsuz ve çok daha çevreci bir enerji kaynağı sağlanabiliyor. Cep telefonlarında, arka kapak kısımlarına koyulacak levhalar yoluyla, telefonun el veya vücut ısısı ile dışarıdaki hava arasında var olan ısı farkı sebebiyle şarz edilmesi düşünülüyor. Üstelik bu proje hayata geçirilebilirse yalnızca cep telefonlarını şarz ederken değil, ısı farkının oluştuğu her alanda enerji üretimi yapmak için de kullanılabilir. Vücudumuzun içerisinde bulunan yaklaşık olarak üç derecelik bir ısı farkı mevcut, bu ısı farkı kullanılarak; kalp hastalarına takılan kalp pillerinin, pil değişim ameliyatı olmadan sınırsız bir süre boyunca kullanılabilmesi olanaklar dahilindeki yerini alıyor.
İzmir Üniversitesi’nin düzenlediği seminerden böyle bir projeden bahseden Fayetteville Öğretim Üyesi Daryush Ila, eğer ki bu projesini hayata geçirebilirse, insanlar için çok büyük bir iyilik yapmış olacak, şöyle ki hali hazırda var olan ve çok fazla şarz tüketen akıllı telefonlara karşı, insanların kurtarıcısı olabilir. Akıllı telefonlar artık sorun olmaktan çıkacak ve şarj takıntısı hiç kimse için problem olmayacak! Fakat bu bir hayal mi, yoksa gerçek mi ? Sanırım çok yakında göreceğiz.