Cep telefonuma virüs girdi ne yapabilirim? Cep telefonumdaki virüsten kurtulmanın bir yolu var mıdır? Cep telefonunuzu kötü yazılımlara karşı nasıl koruyabilirsiniz? Telefonunuza virüs bulaştıysa mutlaka bu yazımızı okuyun.
Günümüzde hemen her telefon virüs tehlikesi altındadır. İşte bu yollarla can sıkıcı reklamları durdurabilir ve bilgisayar korsanlarının bilgilerinizi çalmasını engelleyebilirsiniz.
Telefonda kötü amaçlı yazılımları tespit etmek bazen zor olabilmektedir. Örneğin Youtube’da video izlerken karşımıza çıkan reklamları engellemek için kullandığımız Ads Blocker adlı eklenti sayesinde reklamlardan kurtulabiliyoruz. Ancak söz konusu eklentiye verdiğiniz izinler bazen başınıza bela açabilmektedir. Güvenlik araştırmacılarına göre söz konusu eklentinin zararı, reklamlardan duyduğumuz rahatsızlıktan oldukça fazla.
Android kullanıcılarını bezdiren, çoğu zaman uğraştıran kötü amaçlı yazılımlar/ virüsler , alakasız reklamları karşınıza çıkararak para kazanmaya çalışmaktadır. Kötü amaçlı yazılımlar çoğunlukla reklamlara yapılan sahte tıklamalar neticesinde kazanç sağlar ve bu da kötü amaçlı yazılımların değerini ikiye katlamaktadır.
Araştırmacılar, Ads Blocker gibi reklam yazılımlarının Android cihazlarda en yaygın kötü amaçlı yazılım türü olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, diğer kötü amaçlı uygulamalar, telefonunuzu kullanırken yavaşlatan, ağırlaştıran sinir bozucu sorunlar getirebilmektedir.
Kötü amaçlı yazılımlar, telefonunuzda farkında olmadan yer alıyor ve telefonunuzu kimi zaman dondurarak, kimi zaman yavaşlatarak kimi zaman ise bazı uygulamaları açmanıza engel olabiliyor. Kullanıcılar ise çoğu zaman bunun farkında olamıyor. Malwarebytes, sadece mayıs ve haziran aylarında müşterilerinin cihazlarında 200.000’e yakın kötü amaçlı yazılım bulunduğunu belirtti. Peki telefonumuzda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını nasıl anlarız ve nasıl durdurabiliriz? İşte telefonlarınızda bulunan kötü amaçlı yazılımlar konusunda uzmanından bazı öneriler.
Telefonunuzdaki kötü amaçlı yazılımlar nasıl çalışır?
Mobil kötü amaçlı yazılım şirketi Lookout’un güvenlik araştırmacısı Adam Bauer, mobil kötü amaçlı yazılımın genellikle iki amaç için kötü amaçlı yazılımların kullanıldığını söyledi. Bu amaçlardan ilki telefonda arka planda çalışarak önünüze kazanç sağlayacakları reklamları görüntületmek.
Reklam engelleyicilerin kullandığı yöntem tam olarak budur. Reklam engelleyicilerin istediği izinlerin çoğu eklenti için gerekli gibi görünür. Ancak verdiğiniz bu izinler arka planda sürekli bir biçimde çalışmasına izin veriyor ve ilgisiz uygulamayı kullansanız dahi kullanıcılara bu reklamlar gösteriliyor.
İkinci kötü amaçlı yazılım türü ise, telefonlardaki güvenlik açıklarından yararlanıp, kendisine yönetici ayrıcalıkları vererek hassas bilgilerinize erişmek. Bu kullanıcıların eklenti tarafından izin istenirken “tamam” butonuna tıklanmasıyla başlar. Bu evrenin ardından artık telefonunuz kötü amaçlı yazılımın emrine girer.
Virüs Belirtileri / Kötü Amaçlı Yazılımın Görünme Şekilleri
Telefonunuzda kötü amaçlı yazılım bulunduğunu gösteren belirtiler şunlardır:
- Hangi uygulamayı kullandığınızdan bağımsız olarak sürekli reklam görüyorsanız,
- Yüklediğiniz uygulamanın simgesi ortadan kayboluyorsa
- Piliniz normalden çok daha hızlı bitiyorsa,
- Telefonunuzda tanımadığınız uygulamaları görüyor iseniz,
- Bu belirtilerin hepsi, virüs hakkında daha fazla araştırmanız gerektiği anlamına gelen endişe verici belirtilerdir.
Android Telefonlarda Fidye Yazılımları
Bauer “Başka bir kötü amaçlı yazılım türü fidye yazılımıdır. Mağdurlar genellikle dosyalarının kilitli olduğunu ve kullanılamadığını görürler. Genellikle, bir pop-up onları geri almak için bitcoin’de ödeme talep eder. Neyse ki, çoğu Android fidye yazılımı sadece fotoğraflar gibi harici depolama alanındaki dosyaları kilitleyebilir” şeklinde açıklama yaptı.
Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Ne Yapılabilir?
Mobil reklamlar sizi sürekli reklamlarla bezgin hale getirmenin yanı sıra özel bilgilere de erişebilir. Ortak hedefler şunları içerir:
- Bankacılık bilgileriniz
- Cihaz bilgileriniz
- Telefon numaranız veya e-posta adresiniz
- Kişi listeleriniz
Bilgisayar korsanları bu bilgileri çeşitli kötü niyetli görevler için kullanabilirler. Bankacılık bilgilerinizle kimlik hırsızlığı yapabilirler; daha fazla reklamla dolu olana kadar cihazınızı ve iletişim bilgilerinizi satabilirler; kişi listenizdeki herkese daha fazla kötü amaçlı yazılım bağlantısı gönderebilirler.
Android Telefonunuzda Kötü Amaçlı Yazılımlar Nasıl Durdurulur?
İster Android cihazınızda zaten virüs bulunduğunu düşünün, ister sadece kendinizi korumak isteyin, atabileceğiniz net adımlar var.
İlk olarak, telefonunuzun yazılımını güncel tutun. Güvenlik uzmanları, kullanıcıların cihazlarını ve hesaplarını korumak için atabilecekleri en önemli adımlardan biri olarak mevcut bir işletim sistemini ve güncellenmiş uygulamaları sürekli olarak sıralar. Telefonunuzda zaten kötü amaçlı yazılım çalışıyorsa, telefon üreticinizden gelen yazılım güncellemeleri (Android 10 veya yaklaşan Android 11 gibi) güvenlik açıklarını azaltabilir ve kötü amaçlı yazılıma erişimi kesebilir. Güncellemeler ayrıca kötü amaçlı yazılımların çalışmasını engelleyebilir. Bauer, ” uygulamalarınızın hangi izinlere sahip olduğunu inceleyin. Bir oyun uygulamasının SMS mesajı gönderme özelliği var ise bu durum şüphecidir. Muhtemelen kötü amaçlı yazılımdır” dedi.
Virüsten koruma uygulamaları (antivirüs programları) yüklemeyi de düşünebilirsiniz. Bu güvelik uygulamaları bazen telefonunuzu yavaşlatabilmekte ve kötü niyetli yazılımları tespit etmek ve sizi uyarmak için telefonunuza daha yüksek erişim sağlayabilmektedir. Bu nedenle güvendiğiniz bir virüs programını seçmeniz gerekir. Ayrıca, hem en iyi özelliklerin kilidini açmak hem de daha fazla reklam görmekten kaçınmak için yapabiliyorsanız ücretli virüs programlarını tercih edin.
Virüs programları, telefonunuzdaki kötü amaçlı yazılımlar konusunda sizi uyarabilir ve kötü yazılımlarla uğraşmanız gerektiğinde müşteri hizmetleri sunabilmekte. En azından kötü amaçlı yazılım yüklü olduğunu düşünüyorsanız cihazınızı taramak için Malwarebytes, Norton, Lookout veya Bitdefender gibi iyi bilinen bir programı kullanabilirsiniz.
Son olarak, üçüncü taraf uygulama mağazalarından indirilen Android uygulamalarından uzak durmanızda fayda var. Bu uygulamalar Google tarafından incelenmez ve kötü amaçlı yazılımları telefonunuza daha kolay gizleyebilir. Uygulamalarınızı olabildiğince Google Play Store‘dan indirmeniz tavsiye edilir.