Peki, teknoloji nedir?
Teknoloji, Yunanca sanat ve bilmek kelimelerinden oluşmuştur. Teknoloji, bir sanayi dalının veya herhangi bir insanın ihtiyaçlarına uygun yardımcı aletlerin tasarlanması ve üretilmesi için gerekli olan bilgi birikimi ve yetenektir. Teknoloji bilim ve mühendislik dallarından çok daha önce çıkmıştır. Yani örnek vermek gerekirse ateşin bulunması gibi dumanla haberleşmenin icat edilmesi de teknolojik gelişme olarak gösterilebilir.
Bu da göstermektedir ki teknolojik gelişmelerin tarihi aslında bilim dallarından çok daha eskiye gitmektedir. Kimi görüşlere göre de teknoloji ve bilim ancak eş zamanlı olarak var olabilir. Bu görüşlere göre teknoloji bilimin pratiğe dökülmüş yanıdır.
Yani bilimsel bilginin pratiğe dökülmesi ile elde edilen teknik bilgi teknolojidir. Bu iki görüş de kendi içerisinde tutarlı ve doğru görüşlerdir. Sanayinin en stratejik ögesi teknoloji üretebilmektir. Yani sanayide teknoloji üretebiliyor ve üretimde sürekliliği sağlayabiliyorsanız uzun süre varlığınızı sürdürebilirsiniz. Aksi takdirde tipik orta yolcu kuruluşlardan biri haline gelirsiniz.
Sanayinin gelişmişliğinin ülke gelişmişliği ile doğru orantılı olduğu düşünülürse, teknoloji gelişmişliğinin artması ile de ülkelerin gelişebileceğinden bahsetmek yanlış bir yaklaşım olmaz. Bugün dünya üzerinde teknoloji anlamında geri kalmış bir gelişmiş ülke bulmak imkansızdır. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler ihtiyaç duydukları teknolojiyi üretemedikleri sürece dışarıdan ithal etmek zorunda kalacaktır.
Bu da doğal olarak ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bunun yanı sıra teknoloji dünya dengeleri ve ülke ekonomileri için de en önemli öge konumundadır. Bu doğrultuda teknoloji, 21. yüzyılın güç dengelerini belirleme konusunda en önemli etken olarak karşımızı çıkmaya devam edecektir.