Carnegie Mellon Üniversitesi, ileriki yıllarda belki de binlerce insanın hayatını kurtaracak bir araç geliştiriyor. Robotik bir yılan olan ve ‘’Modsnake’’ ismi verilen bu araç sayesinde deprem sonrasında yıkılan binalarda yaşanan can kaybı minimum düzeye çekilebilecek. ABD’de bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi, bu özel çalışmaya büyük önem veriyor.
Kum ve engebeli arazilerde esnek bir hareketliliğe sahip olan yılanlardan yola çıkılarak tasarlanan ’’Modsnake’’ gerçek bir yılandan farksız hale getirilmeye çalışılıyor. Çalışmaların daha verimli olabilmesi adına gerçek bir yılanla aynı anda denenen Modsnake’ye yılanların sahip olduğu esneklik ve çabukluk kazandırılmaya çalışılıyor.
Modsnake, en bilindik zehirli yılanlar arasında gösterilen Crotalus Cerates’ten ilham alınarak tasarlandı. Engebeli araziler ve yüksek kum tepelerinde bile rahatça hareket edebilen bu yılanın sahip olduğu karakteristik özellikler, özel teknolojiler sayesinde Modsnake’ye aktarılıyor.
Modsnake’nin yeterli düzeye gelmesi durumunda ileriki yıllarda deprem bölgelerinde hayat kurtarmak amacıyla kullanılması hedefleniyor. Deprem nedeniyle yıkılan binalarda inceleme yapmak amacıyla kullanılacak olan Modsnake, depremzedelerin yer ve sağlık durumlarını belirlemeye yönelik kullanılacak. Kıvrak, hızlı ve esnek yapısıyla zorlu zeminleri kısa süre içerisinde aşabilecek olan Modsnake, gerçek bir yılandan farksız olarak hareket edebiliyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi yetkilileri, bu çalışma kapsamında Atlanta Hayvanat Bahçesi’nden de destek alıyor. Ayrıca 2 üniversiteden de gerekli desteği alan Carnegie Mellon Üniversitesi, geleceğin arama ve kurtarma sistemini daha da geliştirmeyi amaçlıyor. Deney ve gözlemlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğü bu çalışmada Modsnake adlı robotik yılanın gerçek bir yılanla aynı özelliklere sahip olması amaçlanmakta. Bunun için gözlemler esnasında kıyaslama yapabilmek için gerçek yılanlar kullanılıyor.
Modsnake, sadece belirli bir zemin üzerinde değil; kapalı alanlarda da hareket edebilme kabiliyetine sahip. Özellikle depremlerde hasar gören ya da yıkılan binaların daha kolay incelenebilmesi adına böyle bir özellik kazandırılan Modsnake’nin pratikte nasıl bir fayda sağlayacağı merak konusu. Eğer söz konusu çalışmalar tamamlanırsa ve Modsnake’nin pratikte de başarılı olduğu görülürse ileriki dönemlerde yaşanabilecek doğal afetlerde görülen can kayıpları daha düşük düzeylere indirilebilecek.