Günümüz dünyasında cep telefonları inanılmaz bir teknolojik çağ yaşamaktadırlar. Önceleri sabit olarak kullandığımız ve zaman içerisinde taşınabilir hale gelmesi dolayısıyla üzerimizde taşıyarak kullandığımız bu telefonlar artık hayatımızın her alanında yerini almış durumda. Artık günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen bu telefonların akıllı telefon denilen özelliklere sahip olması ise teknolojik anlamda gerçekten çığır açan bir yenilik. Bu yenilik sayesinde akıllı telefonlar içerisinde yer alan uygulamalar sayesinde tek dokunuşla internete bağlanıp, hızlı bir şekilde işlerimizi halledebiliyor olmamız bu yeniliğin hayatımıza ne kadar fayda sağladığının göstergesidir
Dokunmatik ekran teknolojisi, cep telefonlarının gelişen teknoloji ile birlikte akıllı telefonlar olarak üretilmeye başlaması ile birlikte hayatımıza girdi. Cep telefonlarının dokunmatik ekranlı olarak üretilmesiyle birlikte artık eski tuş takımına sahip cep telefonlarını kullanmamaya başladık. Çünkü tasarım anlamında bir devrim olan dokunmatik ekran teknolojisi insanlar tarafından çok beğenildi ve bu özelliğe sahip telefonlar cep telefonu piyasasında satış rekorları kırmaya başladı. İlk olarak 2007 yılında Apple tarafından dünyaya tanıtılan dokunmatik ekran teknolojisi nedeniyle artık telefonlarımızda tuş takımı kullanmıyoruz. Bunun yerine telefonun sahip olduğu dokunmatik ekran vasıtasıyla tüm işlemlerimizi hallediyoruz. İnsanlar tarafından çok beğenilmesi ve dokunmatik ekrana sahip olan telefonların çük büyük satış rakamlarına ulaşması nedeniyle artık günümüz çağında akıllı telefonlar tarafından kullanılan dokunmatik ekranlar oldukça önem taşıyor. Akıllı telefonlarda kullanılan bu dokunmatik ekranların özellikleri ise gün geçtikçe gelişiyor. Kullanıcı tercihlerini direkt olarak etkileyen dokunmatik ekran özellikleri, dokunmatik ekranın boyutu, kullandığı görsel özellikler gibi, birçok özellik akıllı telefon piyasasında bulunan şirket tarafından rekabet aracı olarak kullanılıyor. Akıllı telefonların kullandıkları ekranların geniş olması aslında kullanıcılar tarafından talep edilen bir özellik. Çünkü insanlar artık cep telefonlarından film, video izleme gibi aktiviteler gerçekleştirdikleri için telefonlarının ekranının da büyük olmasını istiyorlar. İşte kullanıcıların bu isteklerinin bir sonucu olarak da akıllı telefon üreticileri tarafından literatüre yeni bir kavram olarak kazandırılan ‘Phablet’ kavramı sokuldu. Phablet, akıllı telefonlar ile kullandığımız dokunmatik ekranlı tabletler arası bir kavramı ifade etmek için kullanılıyor. Zira günümüzde kullandığımız dokunmatik ekranlı tabletlerimizde cep telefonunda bulunan arama gibi özellikler bulunmuyor. Bu nedenle de telefon özelliği bulunan ve yine, tabletler kadar geniş olmasa da, geniş dokunmatik ekranlar sunan cihazların adına phablet denilmektedir.
Günümüz akıllı telefon piyasasında yaşanan gelişmeler ışığında artık akıllı telefon üreticilerinin de phablet üretimine daha çok önem verdikleri ve artık telefon modellerinin de yavaş yavaş bu modellere doğru kaydığını söyleyebilirim. Zira Apple şirketi bu konuda piyasada en başından beri Galaxy Note ile varlığını sürdüren Samsung şirketinin karşısına yakın zamanda tanıtımını yaptığı İphone 6 Plus modeli ile çıktı. Apple şirketinin phablet piyasasına bu hızlı girişi sonucu diğer firmaların da phablet pazarından pay kapma yarışına girip bu modelde telefonlar üretmeye başlayacaklarına adım gibi eminim. Bu nedenle de şirketler artık yapılarını ve üretimlerini phabletlere doğru yönlendiriyorlar. Phabletlerin önümüzdeki yıllarda akıllı telefon piyasasında önemli bir yer sahibi olacağını öngörmek için kâhin olmaya gerek yok. Zira daha şimdiden LG, HTC, Huawei gibi akıllı telefon markaları phablet modelde ürünler ortaya koyup bunları bir an önce piyasaya sürme yarışı içerisindeler. İlk olarak 2011 yılında Samsung Galaxy Note 3 ile başlayan phablet akımı önümüzdeki günlerde tüm dünyada yaygınlaşacak ve tüm kullanıcılar tarafından tercih edilen bir model haline gelecek. Tabi ki bu benim kişisel görüşüm.