NASA gelecekteki görevleri için nükleer pil sıkıntısı çekecek gibi görünüyor. NASA bunun için şimdiden kolları sıvadı. Radyoaktif enerji olan Plutonyum-238 kaliteli Plutonyum-238 enerjisi sıkıntısı çektiği aşikar durumda, bunu aşmanın yollarını şimdiden araştırmaya başladılar.
NASA’nın en gözüpek uzay aracına güç vermek için kullandığı sıcak, radyoaktif malzeme olan plutonyum-238 gibi evrende daha az bulunan bir şey yok gibidir. Ölçümlere göre, NASA’da kalan miktar 35 kilogram ve bunun yalnızca 17 kilogramı kullanılabilecek kadar yüksek kalitede. Bu da gelecekteki derin uzay görevlerinde büyük bir sorun teşkil ediyor.
Plutonyum-238, Soğuk Savaş döneminin bir ürünü olup nükleer silah yapmak için kullanılan proseste oluşuyor. Nükleer çoğalmama fikri galip gelince plutonyum-238’in akışı kesildi ve bu son derece faydalı ve nispeten uzun ömürlü yakıttan geriye çok az bir miktar kaldı. Plutonyum-238 Voyager, Curiosity ve New Horizons isimli projelerde kullanılmaya devam ediyor, ancak Space News’ten gelen yeni bir habere göre, yalnızca üç tane daha pil yapmaya yetecek kadar stok kalmış durumda.
Söz konusu pillere MMRTG’ler deniyor (Çok Görevli Radyoizotop Termoelektrik Üreteçleri) ve Enerji Bakanlığı tarafından NASA için üretiliyor. Bir uzay aracı bir MMRTG ile havalandığı zaman, başlangıçta 125 watt güç kullanabiliyor, ancak 14 yıl sonra bu güç 100 watt oluyor (Pu-238 bozundukça pilin elektriğe dönüşümünü sağlayacak daha az ısı enerjisi yayıyor).
Başka bir nükleer pil tasarımı var, bu NASA’nın giderek tükenen depolarına ilaç gibi gelebilir: ASRG (İleri Karıştırmalı Radyoizotop Üreteci). Bu model, bir MMRTG’ye nazaran aynı miktarda gücü üretmek için gereken plutonyum-238’in dörtte birinden daha az kullanıyor. Potansiyel görevleri arasında neler olabilir? Satürn’ün ayı olan Titan’da bir nükleer denizaltıya güç vermek. Ne yazık ki, bu görevin yakın zamanda gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.
Geçen yıl, NASA ASRG ekibini kapattı. NASA, Mars 2020 görevinde güç sağlayacak olan üç adet MMRTG’nin birincisini kullanmayı planlıyor, bu görevde Mars Curiosity Gezgini’yle tamamen aynı bir uzay aracı kullanılacak. Diğer iki nükleer pilin geleceği ise bilinmiyor. Enerji Bakanlığı plutonyum-238’in yurtta tekrar üretilmesine başladı, ancak uzay projesine yardım etmek amacıyla yeterince büyük miktarlarda üretmek ise oldukça ciddi bir sorun.
Kaynak: popsci.com