21.yüzyıla damgasını vuran LED teknolojisi, avantajları ve dezavantajlarıyla gündemden hiç düşmüyor. Bu yılki Nobel Fizik Ödülü’nün tasarruflu LED teknolojisine verilmesi, bu teknolojinin hayatımızda ne derece önemli bir yer edindiğini açık bir biçimde ortaya koyuyor. Günlük hayatta kullanımına sıkça rastladığımız LED teknolojisi, daha az enerji harcanarak daha fazla ışığın açığa çıkmasını sağlıyor. Bu da aydınlatma teknolojilerinde ve araçlarında tercih edilmesinin ana sebebi olarak dikkat çekiyor.
Şu günlerde yapılan bir araştırma, LED teknolojisinin böcekler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu gösterdi. Bilindiği üzere özellikle uçan böcekler, sokaklarda ya da evlerde ışık kaynağının etrafına toplanıyor. Bir süre sonra bu alanlarda meydana gelen enerjiden olumsuz etkilenen ve ölen böcekler, yapılan araştırmaya göre LED ışık kaynaklarından daha çok etkilenmekte.
Araştırmada böceklerin LED ışık kaynaklarına standart kaynaklardan %50 fazla yaklaştığı belirlendi. Bu da normalden %50 fazla böceğin ölmesi anlamına geliyor. Gün geçtikçe kullanım alanı genişleyen ve daha farklı alanlarda karşımıza çıkan LED teknolojisi, böceklerin ekosistemine oldukça zarar verecek gibi görünüyor.
Böceklerin bu kadar hızlı bir şekilde ölmesi, ekosistem açısından bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Besin zincirinde önemli bir yere sahip olan böceklerin bu şekilde ölmesi, böceklerle beslenen hayvanları da olumsuz şekilde etkileyecek. Dolayısıyla doğa bilimcilerin bu konuda bir açıklama yapıp yapmayacağı oldukça merak ediliyor. Eğer ekosistemin ciddi zararlar gördüğü anlaşılırsa LED kullanımına bir sınırlama getirilmesi için dava açılabilir. Bu durumda LED üreticileri ile doğa bilimcileri karşı karşıya gelmiş olacak.