80 km uzunluğundaki borularla KKTC’ye sulama ve içmesuyu aktarılmasını sağlayacak barış suyu projesi “KKTC İçmesuyu Temini Projesi” hızla devam etmektedir.

Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle KKTC’nin kalkınmasına, Türkiye’den içme, kullanma ve sulama suyu götürülmesi, önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. KKTC Su Temin Projesi ile Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan sabit debi esasına göre alınacak yıllık 75 milyon m3su, KKTC’ye isale edilecektir. 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’ye isale edilecek yıllık 75 milyon m3 suyun 37,76 milyon m3’ü ( % 50,3) içme-kullanma suyuna ve 37,24 milyon m3’ü ( % 49,7) sulama suyuna tahsis edilmiştir.

Projenin gerçekleşmesi ile, halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye içme, kullanma ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan Meserya Ovası’nda 4 824 ha’lık bir alanda yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır.

KKTC Su Temin Projesi kapsamında;

Dünya’da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 adet baraj, toplam 107 km boru hattı ile 2 adet terfi merkezi inşa edilecektir.

Proje 4 bölümünden oluşmaktadır:

 1. Türkiye Tarafı:

Anamur Çayı üzerine, 88 m yüksekliğinde ve toplam 130,5 milyon m3 depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı inşa edilmektedir. Normal şartlarda 48 ayda tamamlanması planlanan Alaköprü Barajı’nın bitiş tarihi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine öne çekilerek 7 Mart 2014 tarihine çekilmiştir.

 

2. Kara Hattı:

Alaköprü Barajı’nda depolanan suyun 75 milyon m3’lük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmak üzere 1.500 mm çapında ve 22 km uzunluğunda boru hattıyla Anamuryum Dengeleme Haznesi’ne iletilecektir. Dengeleme haznesinden alınan su, 1 km uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacaktır.

 3. Deniz Geçişi:

Anamuryum Dengeleme Haznesi’nden itibaren, 1.600 mm çapında ve 80 km uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 m derinlikteki boru hattıyla Güzelyalı Terfi Merkezi’ne iletilecektir.

 4. KKTC Tarafı:

Türkiye’de Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, Güzelyalı Terfi Merkezi vasıtasıyla 3 km uzunluğundaki terfi hattı ile Geçitköy Barajı’na getirilecektir.

 Dünya’da Bir İlkin Gerçekleştirileceği Orijinal Bir Proje…

 

Projede Dünya’da bir ilk gerçekleştirilerek Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, 80 km uzunluktaki deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 m derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak olan Geçitköy Barajı’na aktarılacaktır.

Deniz tabanı üzerine döşenecek borular, deniz yüzeyinde gemiler vasıtasıyla birleştirildikten sonra deniz suyu ile doldurularak deniz tabanına batırılacaktır. Deniz içinden geçecek borulara 134 adet askı yapılacaktır. Deniz altına yerleşilecek borular akıllı boru olup, bu borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılabilecektir.

kaynak: dsi.gov.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz