7 Nisan’da Sumatra Adası’nda yer alan Pekanbaru’daki Riau Havalimanı’na tel örgüleri aşarak gizlice giren Mario Steve Ambarita, Garadu Havayolları’nın başkent Jakarta seferini yapacak uçağının iniş takımları yuvasına saklandı. Uçağın havalanmasıyla, gencin -15 derecede 105 dakika sürecek 950 kilometrelik yolculuğu başladı. Şans eseri hayatta kalan genç, uçağın Jakarta’ya inmesiyle fark edildi. Havacılık tarihinde pek çok örneği olan ve çoğunlukla ‘ölüm’le biten, uçağın iniş takımlarına gizlenen kaçak yolcu vakası, Endonezya’da büyük şans sonucu kayıpsız sonuçlandı.
21 yaşındaki Ambarita, bir uçağın iniş takımlarına saklandı. Genç, binlerce metre yükseklikte -15 derecede 105 dakika uçmasına rağmen sağ kalmayı başardı.
ONLAR DA BAŞARMIŞTI
Geçtiğimiz yıl ABD’de de 16 yaşındaki bir genç, Boeing 767 tipi uçağın iniş takımları yuvasına saklanarak 11 bin 500 metre yükseklikteki dondurucu hava ve oksijen azlığına karşın California- Hawaii arasındaki yolculuğu sağ tamamlamıştı. Uçak inince aşağı atlayıp bilinçsizce pistte dolaşan genç yetkililer tarafından bulunmuştu. 8 Haziran 2010’da ise Viyana’dan Londra’ya giden bir uçağın iniş takımlarında seyahat eden 20 yaşındaki bir Rumen, 1.5 saatlik yolculuğun ardından Londra’ya ‘ağır yaralı’ halde ulaşmayı başarmıştı.
ÖLÜME DAVETİYE
Uçaklarda ana iniş takımının olduğu bölmede, bir insanın girebileceği kadar yer bulunuyor. Fakat buralarda, uçak kabininin içinde olduğu gibi basınç düzenlemesi yok. Dolayısıyla binlerce metre yükseklikte bir kişinin o bölmede hayatta kalması şans sayılıyor. İniş takımlarının bulunduğu alandaki sıcaklık havada -50 dereceye kadar düşebiliyor. Buraya giren ‘kaçak yolcular’ genellikle aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatını kaybediyor.