Google’ın 23 Eylül’de Doodle’ını görmüşsünüzdür. Burada yer alan sonbahar ekinoksu nedir ve ne anlama geliyor? Bu konuyu araştırdık.
Hayatın hızlı geçtiğini anlamak için zaman detayına takıldığımızda mevsimlere bakmamız yeterli olacaktır. Yaz mevsimini geride bıraktık hatta yakında 2015’e gireceğiz.
Google’ın 23 Eylül’de yani dün Doodle da tema olarak yer verdiği sonbahar ekinoksu ilk önce insanlarda merak uyandırdı. Peki ya bu ne anlama geliyor?
Ekinoks gece ve gündüzün eşitlendiği zamana denir. Bu durum bir yıl boyunca iki kez tekrar eder. Bunlardan biri ilkbahar ekinoksu biri de sonbahar ekinoksudur.
Sonbahar ekinoksunda Güneş ışınları Güney Yarım Küreye dik düşmeye başlar ve bu durumda gündüzler gecelerden daha uzun olmaya başlar ve bu havaların ısınması anlamını da taşır. Bizim bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre için ise bu durum tam tersidir. Geceler uzar ve havalar soğur.
Bu tarihlerde Güneşi iki kutup noktasında da görebilirsiniz. Çünkü kutup noktalarına aydınlanma çemberi teğet geçer.
Gece ve gündüzlerin eşitlendiği yani 12 saat gece 12 saat gündüzün yaşandığı bu dönemde bizim için bahara giriş ve sıcak günlerin habercisi olan dönem 21 Mart’ta ilkbahar ekinoksunda gerçekleşir.
Bu durum Kutup noktalarında altı aylık gecenin yerini altı aylık gündüze bırakmasına ya da tam tersi olmasına neden olur.
21 Mart gününde Güneş ışınlarının öğle vaktinde Ekvatorda 90 derece açı ile düşer ve gölge boyu sıfırlanır. Bu günden sonra Güneş dik açısını Kuzey yarım küreye yansıtır. Google’da Doodle’ında zamanın geçtiğini ve artık ir sonraki ekinoks döneminde olduğumuzu vurgulamıştır.
Kaynak:article.wn.com