Google’ın geliştirdiği lokasyon ile artık okyanuslara’da dalmak mümkün olacak. şimdilik bazı bölgeleri kapsıyor ilerleyen zamanlarda tüm dünyayı kapsayabilecek.
Google sualtı görüntülerine BURADAN ulaşabilirsiniz
Google’ın geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde, internet üzerinden belli bölgelerdeki okyanuslara dalış yapılabilecek.
Google sokaklar dışında okyanusların da internet üzerinden izlenebileceğini açıkladı.
8 Haziran Dünya okyanuslar günü şerefine Google Amerika’daki Samoa ve Chagos adaları, Bali, Bahamalar ve Avustralya gibi çeşitli egzotik suları da içinde barındıran 40’tan fazla sualtı lokasyonunda gezme imkanı sundu.
Dünyanın %70’ini kaplayan su kütlesinin dünya ekosistemindeki büyük etkisine vurgu yapan Google Okyanus Programı ilgilileri Jenifer Austin ve Brian Sullivan, gerçekleşecek doğa olayları öncesi okyanuslardaki değişimin görülebileceğinin altını çizdi.
Google bu yeni teknolojinin yalnızca doğanın güzelliğini görmek değil, aynı zamanda denizaltında oluşabilecek iklimsel değişikliklerin dijital kaydını tutmak amaçlı olduğunu belirtti. Böylece oluşabilecek fırtına, ısı yükselmesi gibi olaylar gözlemlenebilecek.
Okyanus nedir?
Okyanus, kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi 3.000 metrenin üzerindedir. Büyük su kütlesi demektir.
Okyanus kelimesi Yunanca “nehir” anlamına gelen “Okeanos“tan gelmektedir. Yunanlar Cebelitarık Boğazı‘ndan gelen güçlü akıntıyı fark etmişler ve bunun bir nehir olduğunu düşünmüşlerdir.
Büyük Okyanus
Dünyanın en büyük okyanusu olan Büyük Okyanus’un diğer adı Pasifik Okyanusu’dur.
Bu okyanusa adını veren ise keşif yolculuğu sırasında bu okyanusun dinginliğini görerek sakin anlamına gelen pasifico adını vermiştir. Büyük Okyanus Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında yer alır.
En derin yeri ve aynı zamanda dünyanın da en derin noktası olan Mariana Çukuru 11.034 metre derinliğindedir.
Atlas Okyanusu
Atlantik adıyla da bilinen Atlas Okyanusu, Avrupa ve Afrika kıtasını Amerika kıtasından ayıran okyanustur. Okyanusun en derin noktası ise Porto Riko Çukuru’dur
Hint Okyanusu
Kuzeyinde Asya, batısında Afrika, doğusunda okyanusya yer alır. Asya ve Afrika kıtaları arasında bir geçiş yolu olması nedeniyle önemli bir yeri vardır.
Madagaskar, Seyşeller, Maldivler, Sri Lanka ve Endonezya gibi ada ülkeler bu okyanusta yer alır. Hint Okyanusu’nun en derin noktası ise 7450 m. derinlikle Java Çukuru’dur.
Güney Okyanusu
Antarktika Okyanusu olarak da bilinen Güney Okyanusu dünyada en son tanımlanmış okyanustur.
Arktik Okyanusu
Kuzey Buz Denizi/Okyanusu olarak da bilinir. Buzlarla kaplı bu okyanusun Rusya, Kanada, ABD, Norveç gibi ülkelere kıyısı vardır. Diğer saydığımız dört okyanusa göre daha sığ olmakla birlikte (ortalama derinlik 1040 m.) en derin noktası 5450 m.’dir.
Kaynak: google.com/maps, planetexperts.com