Uzaydan Dünya’nın yüzeyine düşen ya da yakınından geçen maddelere göktaşı adı verilmektedir. Göktaşları sürekli olarak Dünya’ya doğru hareket etmekte ancak büyük bir kısmı atmosferdeki sürtünmeden dolayı eriyerek sadece tozlar halinde Dünya yüzeyine düşer. Bazı büyük göktaşları ise hız olarak diğerlerine göre daha hızlı hareket ettiği için Dünya için tehlike oluşturabilir.
Yine de atmosferdeki sürtünme ile göktaşlarının çok büyük bir kısmı tehlike oluşturmazlar. Büyük gök taşları ise atmosferde gerekli aletlerle bakıldığında gözlemlenebilmektedir.
Uzay ile ilgili her hareketi izleyen NASA yetkilileri geçtiğimiz gün yaptıkları açıklama ile büyük çapta bir göktaşının Dünya’ya oldukça yaklaştığını ifade ettiler. Yine de göktaşının Dünya’yı teğet geçtiğini ve korkulacak bir durum olmadığını açıklayan NASA uzmanlarına karşın bazı gök bilimi uzmanları Pazar günü Nikaragua’ya düşen göktaşı parçasının bu geniş göktaşından arta kalanlar olabileceğini açıkladılar.
Nikaragua’nın Managua şehrindeki havaalanına yakın bir yere düştüğü ifade edilen göktaşının yaklaşık olarak 5 metre derinlikte büyük bir çukura neden olduğu açıklandı. Dünya’nın yanından geçen göktaşından kopan büyük bir parçanın düştüğü tahmin ediliyor ancak bölgede araştırmalar ve testler de devam ediyor.
Son dönemlerde yaygınlaşan göktaşı çarpmaları ile ilgili olarak birçok bölgede insanlar tedirgin oluyorlar çünkü göktaşı Dünya’ya büyük parça halinde düştüğünde büyük bir patlama etkisine sebep olabilmektedir. Uzmanlar korkulacak bir durumun olmadığını açıklasalar da özellikle Rusya’ya düşen ve birçok insanın yaralandığı göktaşından sonra Nikaragua’ya düşen bu büyük parça iyice tedirginliğe neden olmuştur.
Göktaşlarının atmosferde yeterli düzeyde erimeden Dünya’ya çarpması ile ilgili araştırmalar devam ederken NASA yetkilileri korkulacak bir durumun olmadığını ve 2014 yılında gözlemlenen bu büyük çapta göktaşlarının Dünya’ya çok yaklaşmasına rağmen yine de tehlikeli mesafede olmadığını açıkladı.
Ayrıca bilim adamları tarafından düşen parçaların buz kütlesi olabilme ihtimali üzerinde de çalışmalar yapıldığı açıklandı. Bakalım önümüzdeki günlerde ve haftalarda göktaşı konusuyla ilgili yaşanacak gelişmeler bizlere neleri gösterecek?