Sosyal medya sektörünün devi konumunda olan Facebook geçtiğimiz aylarda sosyal mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’ı satın almış ve satın alma işleminin ne kadara bittiği konusunda Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerbergfiyat hakkında herhangi bir bilgi vermemiş ve bu satın alma işleminin detaylarının gizli kalmasını istemişti.

Ancak sonraki Facebook yönetiminin paylaştığı SEC 8-K belgesinde Facebook’un Whatsapp için 19 milyon dolar ödendiği belirtilmişti.Ancak daha sonraki günlerde bu rakamın 21.8 milyar dolara çıktığı resmen duyurulmuştu.

Facebook’un Whatsapp’ı satın almasının ardından, Whatsapp’ın kurucusu olan ve satın alma işleminden sonra da CEO’su olan Jan Koum da Facebook’la 4 yıllık bir iş anlaşması imzaladı.

Peki Facebook neden Whatsapp’ı satın aldı?

Facebook’un bu satın alma işlemindeki en büyük etken kuşkusuz sosyal medya pazarındaki liderliğini elinde bulundurmak. Bunun yanı sıra bir mobil uygulama olan Whatsapp sayesinde mobil sosyal medya pazarında da en büyük olmak. Bunu yaparken de şüphesiz karşısına çıkan her türlü rakibi kendi bünyesine katarak büyümek Facebook’un en önemli politikalarından bir tanesi. Karşısına çıkan rakiplerini belli bir seviyeye gelene kadar kurucuları tarafından büyümesine izin veriyor. Uygulamaları ya da siteleri çok daha fazla büyümelerine izin vermeden kendi bünyesine katıyor. Kısacası rakiplerini bu şekilde öldürüyor. Neredeyse pazarda tekel konumunda olan Facebook için bu tür satın almalar onu çok da sarsmayacak türden işlemler.

Peki Whatsapp ile neler yapılıyor?

Whatsapp Facebook bünyesine geçtikden sonra yeni özelliklere sahip olacak mı bilinmez ama şuanki haliyle internet bağlantısının olduğu her yerde ücretsiz bir şekilde mesajlaşabilir, telefon listenizdeki kişileri Whatsapp listenize çekebilir, başka herhangi bir yere girmeden direk uygulama üzerinden kamerayı açabilir ve çektiğiniz fotoğrafı mesajlaşacağınız kişiye en pratik bir şekilde gönderebilirsiniz.

Facebook’un yakın zamanda Instagram’ı da kendi bünyesine katacağı bekleniyor. Bu satın almada da kuşkusuz Facebook karşısına rakip olabilecek bir siteyi yine çok büyümeden kendi bünyesine katarak sektörün devi olması için karşısına çıkan bir engeli daha yok etme politikası etkin olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz