Arasında Türkiye’nin de bulunduğu tam 9 ülkenin ortak olduğu F35 Müşterek Taarruz uçağı projesi ilk olarak 15 Aralık 2006 yılında havalanmıştı. 2015 yılında hizmete giren bu savaş uçağı diğer avcıların havadan havaya mücadelesine göre dört kat daha etkili. Yine diğer avcı uçaklara göre karaya saldırısı sekiz kat daha etkili. Stratejik keşif ve hava saldırısı konusunda ise üç kat daha etkili.
Tüm bu özelliklere sahip olan avcı uçağı projesinin Danimarkalı tedarikçisi 4 yıl boyunca takip edilerek, teknolojisinin çalındığını açıkladı. İddialara göre çalan kişinin Çin ile bağlantısı var.
Bildiğiniz üzere Çin bu piyasaya sonradan Sovyetler Birliğinden lisans alarak başlamıştı. Ayrıca Çin’in en büyük hedeflerinden biri de hiç kuşkusuz elinde olmayan verileri özel casusluk yapan timleri ile ele geçirmek. Sıfırdan üretip savaş uçağı yapmak büyük bir zaman alacağı gibi, sonucun da kesinliği net olmaz. Hatta bizim ülkemiz ve Çin’de dâhil olmak üzere birçok ülke bu konuda yeterli donanıma sahip değil. Eskiden MIG’leri modernize edip daha da geliştiren Çin, kopyalama sistemine ilk adımını atmış oldu. Fakat kendini sürekli geliştiren Çin, geçtiğimiz yirmi yıl içinde bu işi daha da büyüterek kopyalama sistemini oldukça ileri bir seviyeye getirdi.
Bilindiği üzere Çin’in günümüzde de kullanmaya devam ettiği Chengdu J-10 isimli savaş uçağı ABD’nin 1978 yılında tamamlayıp piyasaya sürdüğü F-16’nın bir benzeri. Zamanında F-16’nın bilgilerini ele geçiren Çin, gözünü daha da yukarı çevirerek 9 ülkenin müşterek taarruz uçağı projesi olan F-35’e dikti.
Casuslukta oldukça ileri bir seviye kat etmiş olduğundan 4 yıl içinde Danimarkalı tedarikçiden bu bilgileri çaldı. Uzun süredir bu casusluğa maruz kalan Danimarkalı silah sanayisi üreticileri, bu işin Çin’le bağlantısı olduğunu kamuoyuna duyurdu.
Birçok firmadan bilgi çalındığı aşikâr ama bunların isimleri açıklanmadı. Sadece F-35 projesinde önemli bir yer alan Terma firmasının ismi duyuruldu. Terma firması bilindiği üzere F-35’in uçak radarı elektronik aksamlarını, makineli tüfek taşıyıcısını ve uçak iskeleti paneli gibi birçok parçasını tedarik ediyordu.