Hepinizin bildiği üzere, Directx Microsoft‘un bu güne değin ortaya çıkarmış olduğu en verimli programlardan biri aslında bilgisayar ve konsollarımızın yapı taşı.
Sistemin içerisinde yer alan ekran kartı ile bütünleşerek, dolgunluk, doygunluk ve boyut kavramlarını gözlerinizin önüne somut bir şekilde sermeye yarar kısaca directx.
Özellikle oyuncu kitlesinin üzerinde durduğu bu konu son dönemde daha da önem arz etmeye başladı, sürekli yükselen grafik motorları, evlere şenlik ekran kartları derken directx, kendini sürekli bir adım öne taşımak zorunda kaldı.
Peki nedir directx ve nasıl çalışır ? İlk önce bu soruların cevabını vermekte fayda var.
Directx, sisteminizdeki ekran kartıyla bütünleşerek ekran kartınızın el verdiği kadar görüntü kalitesini en üst düzeyde tutmaya çalışır.
Temel prensibi ekran kartınızın üzerinde kaç çekirdekli işlemci yer alıyorsa, sistemde çalışan programın yükünü bu işlemci sayısına böler ve sizlere en yüksek kalitenin yanında en yüksek performansı vermeye çalışır.
Tabii ki her ekran kartı kafasına göre directx kullanamaz. Bunun nedeni: Ekran kartının üstünde yer alan işlemci ve veri okuma hızının directx sürümlerine göre farklılık göstermesidir.
Sonuç olarak ne kadar iyi bir ekran kartına sahipseniz, kullanacağınız directx sürümünün verdiği performans da bununla doğru orantılı olarak yükselecektir.
Gel gelelim asıl konumuza directx 12‘nin diğer directx sürümlerinden farkı nedir ?
İlk olarak kendini Ps4 ve XBox One‘de sergileyen yeni directx sürümü diğer sürümlerinden farklı olarak sistemin içinde bulunan ekran kartına göre performans vermektense, ekran kartına destek olarak ekran kartının directx e göre performans vermesini sağlıyor.
8 çekirdeğe kadar maksimum kalite ve performans da çalışmayı sürdürebilecek Microsoft‘un yeni eseri şimdilik ülkemizde yaygın olmasa da ilerleyen zamanlarda adından çok bahsettirecek.
Kaynak: blogs.nvidia.com