BANK ASYA'YI SİYASİLER , BORSA'YA SIZDIRIMIŞLAR

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun saat 15,30 aldığı el koyma kararı ile ilgili borsaya sızdırılmış olabileceği konuşuluyor, bu bilgi ile birlikte Bank Asya hisselerinin borsada satışa çıkıldığı iddiaları var, 1 saat içinde 4.2 Bank Asya değer kaybetti..

Türkiye bankacılık sektörünü karıştıran, BDDK ve TMSF’nin “Bank Asya” operasyonuna gölge düştü. BDDK’nın, Bank Asya yönetimini el koyma kararının borsa oyuncularına sızdırıldığı ve bu bilgi nedeniyle Borsa İstanbul’da seansın kapanmasına bir saat kala, banka hisselerinde yoğun satışların gerçekleştiği öne sürüldü. Bu durum, Ankara’da Bank Asya operasyonunu kim sızdırdı tartışmasının yaşanmasına yol açtı.

Bank Asya operasyonundaki, “inseder trading” iddiasının ayrıntıları şöyle:

BİR ANLAM VERİLEMEMİŞTİ

Bankacılık Düzenlem ve Denetleme Kurulu (BDDK ) ile TMSF’nin ortaklaşa düzenlediği “Bank Asya” operasyonu ile ilgili olarak dün Ankara’da ilginç bir iddia ortaya atıldı. Taraf’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre, enflasyon rakamlarının açıklandığı 3 Şubat günü, Merkez Bankası da, “ara toplantı kararını” erteledi. Bu da piyasalarda olumlu algılandı, döviz kurları adeta jet hızıyla düşmeye başladı.

Bu esnada bürokratlar, Borsa İstanbul’da endeksin yükselmesini bekliyorlardı. Ancak ikinci seansın kapanmasına bir saat kala jet hızıyla bankacılık hisselerinde satış gelmeye başladı. Toplam işlem hacminin 4.6 milyar lira olarak gerçekleştiği 3 Şubat tarihinde borsa günü yüzde 2.46 düşüşle kapattı. Banka hisselerinde ise son bir saatte gelen sert satışlarla kayıp yüzde 4.24 oldu. Bu satışlar nedeniyle, İş C yüzde 5.7, Akbank yüzde 4.57, Vakıfbank yüzde 4.4, Halkbank yüzde 1.32 düşüşle kapattı. Ekonomi bürokratları bu düşüşe bir anlam veremedi.

BİR SAATİN SIRRI BDDK’DA SAKLI

BDDK’nın, Bank Asya’ya yönelik gece yarısı operasyonu gözlerin borsada son bir saatte yaşanan satışlara çevrilmesine yol açtı. Bunun üzerine, ekonomi bürokratları, kararın peşine düştüler. Ve, BDDK’nın “yönetimi el koyma” kararını, saat 15.30’da aldığı ve kararın bu esnada “Cumhurbakanlığı”, “Başbakanlık”, “TMSF” ve “Emniyet” ile paylaşıldığı belirlendi. Bilginin bu esnada, borsa oyuncularına ulaştığı öğrenildi. Bu konuda ekonomi bürokratları, önemli bilgilere ulaştı.

Yani, Sermaye Piyasaları Kanunu’nda, en ağır borsa suçlarının başında gelen “inseder trading” (içerden bilgi alarak haksız kazanç sağlama) olayının gerçekleştiği konusunda ciddi emarelere ulaşıldı. Ancak bu konudaki iddiaların SPK’nın incelemesi ile netleşecek. SPK’nın ise, 3 Şubat’taki işlemlerle ilgili bir inceleme yapıp yanmayacağı bilinmiyor.

KARARI “MÜFETTİŞ” BAŞKANLAR ALDI

Bank Asya’ya yönelik operasyonun ardından gözler BDDK ve TMSF’ye çevrildi. Karar, BDDK ve TMSF yönetiminde de tartışmalara yol açtı. Kararın alınması ve uygulanmasında ise iki müfettiş kökenli bürokratın, “çalışmaları” etkili oldu. BDDK Başkanvekili Mutallip Ünal ile TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, operasyonun alınması ve uygulanmasında birinci derece sorumlu kişiler olarak biliniyor. Her iki bürokratın da, müfettiş kökenli olması ve bankalarda ise aktif görev üstlenmemesi dikkat çekti. Ankara’da bu kararın ardından, her iki bürokrata da “milletvekilliği” sözü verildiği iddiaları ortaya atıldı.

İŞTE İSTENEN BELGELER

BDDK, Bank Asya yönetimini “hakim hissedarlarının” evraklarını teslim etmediği için el konulmasına karar verdi. 12 Aralık’ta 185 hakim hissedarın, ticari ve kimlik bilgileri istendi. İstenilen evraklar, vergi daireleri ve belediyelerden alınması gerektiği için bir aylık süre içinde ortakların evrakları teslim edilemedi. Üç ay ek süre istendi ama BDDK bu süreyi vermedi. Bunun üzerine verilen süre 26 Ocak’ta doldu. Banka bu tarihe kadar, 101 ortağın evraklarını tamamladı. BDDK da, diğer ortakların evrakları teslim edilmediği için yönetimi el koyma kararı aldı. İstenilen evraklar arasında ise, ortakların kimlik ve adres bilgilerinin dışında, her bir ortağın grup şirketlerinin bilgileri, vergi bilgileri ve tapu bilgileri bulunuyor.

OPERASYONUN 4 AMACI VAR

Bank Asya operasyonu BDDK içinde de rahatsızlığa yol açtı. BDDK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, operasyonun dört amacı bulunuyor. Operasyonun perde arkasında yatan planlar şöyle:

1- Panik havası oluşturularak, “bankanın likitide krizine” girmesine sağlamak. Ve böylece bankanın hisselerine de el konulmasını sağlayacak ortamı hazırlamak.

2- Bankadan kredi kullanan cemaate yakın şirketlerin bilgilerine ulaşmak.

3-Hakim hissedarlardan yola çıkarak, cemaat medyasını TMSF kontrolü altına almak.

4-Bank Asya operasyonu ile, ulusal ve uluslar arası çevrelerde (cemaat-banka hortumu) algısının oluşturulması amaçlanıyor.

Taraf

BANK ASYA'YI SİYASİLER , BORSA'YA SIZDIRIMIŞLAR
BANK ASYA’YI SİYASİLER , BORSA’YA SIZDIRIMIŞLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz