Günümüzde herkesin vazgeçilmez araçlarından biri de cep telefonları. Cep telefonunuzu evde unuttuğunuzda anlık da olsa bir panik yaşarsınız. Çünkü artık lüks değil, ihtiyaç haline dönüştü. Elbette lük sayılacak telefon modelleri var. İhtiyaç fazlası olmasına rağmen, çoğumuz bu telefonları kullanıyoruz.
Teknolojinin gelişmesi ile sadece arayıp konuşmak değil, birçok işlemi gerçekleştirebilen cep telefonları kullanıcılara sunuldu. İnternete girebiliyoruz, fotoğraf çekebiliyoruz, yol tarifi alabiliyoruz, oyun alabiliyoruz. Şarjı da çabuk bitiyor haliyle. O yüzden sürekli şarj aletlerini yanımızda taşıyoruz. Ya da hem işte hem de işyerimizde birer şarj aleti bulunduruyoruz. Buna mecburuz çünkü akıllı olarak nitelendirilen son model cep telefonlarının özellikleri çok olduğundan çok kullanılıyorlar. Haliyle de şarjları çabuk tükeniyor. Eskiden yanımızda yedek batarya taşırdık hatırlıyor musunuz? Ama şimdi böyle bir şansımız genel olarak yok. Çünkü bazı telefonları bataryaları yerinden çıkabilen cinslerden değil.
Teknoloji dedik, telefon dedik, buna bağlı olarak da şarj dedik. Günümüzdeki cep telefonları işlemlerimizi o kadar çabuk yapabilmemizi sağlıyor ki neredeyse her 5 dakikada bir cep telefonunu elimize alıyoruz. Kurumsallaşma çabasındaki şirketler ya da tam anlamıyla kurumsal şirketler, çalışanlarına bahsettiğimiz akıllı telefonlardan veriyorlar. Çünkü mail atmak ya da açıp okumak için ofise ya da evimize gitmemize gerek kalmayacak. İnterneti kullanabilmek için cep telefonunu elimize almamız yeterli. Çünkü o kadar çok işlevliler ki anında çözüm üretebiliyorlar. Son dönemdeki telefonlar için yazılan çeşitli uygulamalar, geliştirilen programlar var. Örneğin bir adresi ararken, cep telefonundan harita programını açıp, yol tarifi alabiliyoruz. Ya da fotoğraf makinasını yanımızda taşımamıza çoğu zaman gerek yok. Çünkü belirli bir kaliteye kadar olan fotoğrafları cep telefonu ile çekebiliyoruz. Müzik dinleyebiliyoruz. İster telefona yükleyin isterseniz internetten dinleyin, kaliteli ses verebiliyorlar. Ya da açın film izleyin. Komik videolar izleyin. Yapın da yapın. Bu durumda şarjın 2 gün dayanabilmesini bekleyemeyiz. Bu yüzden elinde şarj aleti ile priz arayanların sayısı her geçen gün artıyor. Ya da Şarj aleti olan var mı sorusunu soranlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ama teknoloji her gün gelişiyor ve bu soruna da çare bulunur elbet. Daha fazla enerji depolayan daha küçük boyutlarda bataryalar üretilebilir. Ya da enerjiyi koklayan cep telefonları ile tanışabiliriz.
Bu kadar geniş alanda kullanılan cep telefonları olmasaydı ne yapardık bilemiyorum. Ya da eskiden nasıl yaşıyorduk? Çok da güzel yaşıyorduk. Çünkü cep telefonları, özellikle son dönemdekiler, yararlarının yanında ekstra sorumluluklar da getirdi. Herhalde faydaları ve zorunlulukları birbirini götürebilir. Sosyal medya uygulamaları da akıllı cep telefonlarında en çok kullanılan programlar arasında. Fotoğraf çekerek bu söz konusu sosyal ortamlarda paylaşmak da telefonun açık kalma süresini kısaltıyor tabi. Özellikle gençlerin ellerinden telefon düşmüyor. Sürekli aktif bir şekilde kullanıyorlar. Gerek sosyal medya, gerek arkadaşları ile kurdukları iletişimle, kurumsal bir şirkette işini cep telefonu ile çözen bir çalışandan daha fazla kullanıyorlar. Hepsinin elinde de son modeller var. Gençlik tabi haklarıdır kullanabilirler. Neden olmasın? Benim ilk cep telefonumun şarjı 2-3 gün dayanıyordu. Sonrasında aldığım bir modelin batarya gücü 1 hafta civarında yetiyordu. Şimdi ise maksimum 1 gün. O da interneti kapatırsam. Okuduğunuz üzere ben de bağımlıyım. Herkes cep telefonu bağımlısı. Düşük model ya da pahalı model fark etmez. Telefon kullanan herkes ona bağımlı duruma gelmiştir. Kimisi zorunlu bağımlı olur kimisi de sadece zevk için.