Beyin-makine arayüzü maymun beyninin her iki lobundan gelen yüzlerce nöron sinyalinin kaydını kullanarak hareket duyuları işliyor. Örneğin hayvan bir kase üzüme erişmek için beyin aktivitesini eş zamanlı çevirerek tekerlekli sandalyeyi yönlendiriyor. 3 Mart’ta Scientific Reports’da tanımlanan bu ara yüz ALS ve tetrapleji hastalarında kas kontrolü ve mobiliteyi sağlama potansiyeli gösteriyor.
“Bazı engelli hastalarda göz kırpmak bile mümkün değil. EEG kullanan cihazlar ya da tekerlekli sandalyeler yeterli olmayabilir. Araştırmamızda beyin içi implantlar kullanarak tekerlekli sandalyerlerin daha iyi kontrolü sağlanabilir, “diyor Duke Üniversitesi’nden Tıp doktoru Miguel Nicolelis . Deneylere 2012’de başlayan bilim insanları, saç inceliğinde yüzlerce mikro filamenti, iki rhesus makağınında beynin premotor ve somatosensori bölgelerini yerleştirdi.
Sonrasında hayvanları hedeflerine(bir kase üzüm) ulaşmada pasif olarak eğitti. Bu eğitim fazında primatların büyük çaplı beyin frekanslarını kaydettiler. Sonra da bilgisayarları, beyin sinyallerini çevirecek şekilde programladı. Maymunlar düşünerek tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebileceklerini öğrenince, üzümlere daha kolay ve hızlı bir şekilde yönlendiler. Duke ekibi beyin sinyallerine tekabül eden çevrim ve dönüş hareketleri incelediğinde maymunların kasedeki üzümlere erişmek için, mesafeyi düşünüp hesapladıklarını ortaya çıkardı.
“Normalde bu çalışmanın başlangıcında olmayan bir sinyal, maymunlar görevi daha becerikli yapmaya başladı. Bu gerçekten bir sürpriz oldu, çünkü bu beynin cihaza uyum sağlamak için ne kadar büyük esneklik gösterdiğini görmüş olduk,” diyor Nicolelis. Denemelerde iki maymunda 300’er nöronun aktivitesi ölçüldü. Nicolelis laboratuvarı aynı teknikle bunun 2000 nörona kadar çıkartıldığını belirtti. Ekip şimdi daha fazla nöronal sinyali kaydederek doğruluğu ve uygunluğu arttırarak, implantı insanlarda kullanmanın yollarını arıyor.
Haberin kaynağı :newswise.com
Çeviri yapan: gercekbilim.com