Dünya’nın en büyük alışveriş sitelerinden biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos‘un şirketi Blue Origin, çılgın bir karar alarak; roket motoru üretmeye karar verdi ve bu kararı sonrası motoru üretmek için Boeing ile anlaştı.
Uzay ve havacılık deyimleri belki ülkemiz şartlarında bizlere uzak gelmekte ancak dünya genelinde ciddi anlamda önemsenen ve bunun üzerine yatırımlar yapılan bir sektör. Sadece sektör demekle de kalmayıp, eğitim ve araştırmada da oldukça önemli bir yeri olduğunu belirtmek mümkündür. İşte bu sektörün yani uzay ve havacılığın avrupadaki en önemli 2 ismi bir konuda birleşme kararı alarak; roket motor üretme kararı aldı. Bu sektörün en büyük iki şirketi olan; Lockheed Martin ve Boeing’in ortak girişimi olan United Launch Alliance (ULA) şirketi, Bezos’un Blue Origin şirketi ile yeni roket motorları geliştirmesi için anlaştığını ve yep yeni üretimlerle çok farklı roket motorlar ortaya çıkartacaklarını açıkladı.
Bu önemli anlaşmanın 4 yıllık bir süreci kapsadığı ve 2019 yılında Blue Origin motorlarını kullanacak roketlerin ilk uçuşunun planlandığı kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamaya göre, 2 büyük şirketin ortaklığı; bu özel roket motorların ilk uçuşuyla birlikte son bulacak gibi planlanmış ve devamında piyasaya sürümünde farklı güçler halinde çalışacaklar gibi gösterilmektedir.
United Launch Alliance, yani 2 büyük şirketin birleşerek oluşturduğu ULA ekibi; Blue Origin’in üreteceği yeni motorları Delta ve Atlas roketlerinde kullanmayı planladığını, bunun için de gereken tüm çalışmaların yapıldığını duyurdu. Tüm bu çalışmalara aslında 3 yıl önce başlandığı ancak anlaşmaların tam olarak sağlanıp, her şeyin yerli yerine oturtulması; süreci bu aşamaya getirmiş gibi gözükmektedir. Roket motorlar, halen Blue Origin’in Teksas’taki tesislerinde test ediliyor. Bu tesislerin şehirden uzak olması ve herhangi bir tehlikeye de yol açmayacak oluşu, yetkilileri de rahatça çalışmaya teşvik etmekte.
Verilen bilgilere göre, roket motorların 2019 yazında hazır olması ve birçok denemenin de o vakitlerde yapılmış olması bekleniyor. Hangi devletlere, nasıl yardımı olacağı bilinmez ancak başarılı olunduğu takdirde; bu 2 büyük firmanın adını daha epeyce duyacağız gibi duruyor.