İki hafta önce güneş tutulması ve bahar gün dönümü'nü aynı anda yaşama şansı bulduk. Ancak bu olay, bu yıl içinde gerçekleşecek meteor yağmurları, istisnai gezegen durumları gibi olayların yalnızca küçük bir kısmı. Takvimlerinizi işaretleyin; gökyüzünde oldukça hareketli bir yıl sizi bekliyor!

2015 Yılı içinde olacak olan  gökyüzü olayları için ufak bir bilgi vereceğiz. İki hafta önce güneş tutulması ve bahar gün dönümü’nü aynı anda yaşama şansı bulduk. Ancak bu olay, bu yıl içinde gerçekleşecek meteor yağmurları, istisnai gezegen durumları gibi olayların yalnızca küçük bir kısmı. Takvimlerinizi işaretleyin; gökyüzünde oldukça hareketli bir yıl sizi bekliyor!

4 Nisan – Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın üzerinden geçerek karanlık bir gölge konumunu alacak ve ürkütücü bir kırmızı renge bürünecek. Tam tutulma yalnızca 9 dakika sürecek, ki bu da 13 Ekim 1856’dan bu yana görülen en kısa tam ay tutulması olacak. Bu olay Kuzey Amerika, Güney Amerika, Doğu Asya ve Avusturalya’nın pekçok bölgesinde görülebilecek.

22-23 Nisan, Lyrid Meteor Yağmuru: Seasky’ın ilgili haberine göre, Kuzey Yarımküre’de 22 Nisan itibariyle saatte yaklaşık 20 meteorun görülebileceği yıllık meteor yağmuru yağacak; aynı sırada ayın ilk dördün hali gece yarısından kısa bir süre sonra görülebilir olacak; böylece ilk dördün geceyi tamamen karanlığa bürüyerek meteorları görmek için harika bir fırsat yaratacak.

5-6 Mayıs – The Eta Kova Göktaşı Yağmuru: Lyrid yağmurunu kaçırdıysanız hiç üzülmeyin, çünkü en az onun kadar etkili bir başka gökyüzü olayına daha tanıklık edebilirsiniz. Bu yıllık yağmur, saatte 60’a kadar meteor üretme yetisine sahip ve her ne kadar Güney Yarımküre’de daha izlenebilir olsa da; Kuzey Yarımküre’de de 5-6 Mayıs tarihlerinde sabahın erken saatlerinde küçük belirtiler görülebilir.

7 Mayıs- Merkür’ü Yakalayın: Grimsi komşu gezegenimiz olan Merkür, Güneş’ten 21.2 derecelik bir açıyla konumlanarak; kendisini gözlemlemek isteyenler için tüm yılın en iyi zamanını sağlayacak; çünkü 7 Mayıs tarihinde akşam saatlerinde ufuktaki en yüksek noktaya ulaşacak. Kuzey Yarımküre’de yer alanlar,bu doğa olayını güneşin batışından hemen sonra izleyebilir.

6 Haziran – Venüs’ün En Uzunu: Daha çok Venüs tipinde bir insan mısınız? Eğer öyle olduğunuzu düşünüyorsanız, gezegeni gözlemlemek için harika bir fırsat. Venüs, 6 Haziran tarihinde güneşten 45.4 derece konumlanacak ve güneşin batışından hemen sonra ufuktaki en yüksek konumuna ulaşacak.

12 Ağustos – Göktaşı Meteor Yağmuru: Yıllık meteor görüntüleri içinde en iyisinin Göktaşı Meteor Yağmurları olduğunu belirten Seasky yazarları, bu şansı elde eden gözlemcilerin bir saatlik yağmur sürecinde 90’a kadar meteor görebileceklerine dikkat çekiyor.

29 Ağustos – Dolunay: Ve tıpkı geçen haftaki gibi süreç tamamlanıp son halini aldığında; bir başka “süper ayımız” daha olacak. Bu durum, Ay’ın Dünya’nın Güneş yönündeki pozisyonuna ters durduğu konumdur; bu durumda Ay Dünya’ya yaklaştığından çok daha büyük ve parlak görünür.

28 Eylül – Tam Ay Tutulması: 4 Nisan’ı kaçıranlar için telafi etme şansı denebilir.

20 Ekim- Orinoid Meteor Yağmuru: Tüm Ekim ayı boyunca görülebilecek bu yağmur; 21 Ekim gecesi ve 22 Ekim sabahı saatte 20 meteor ile en yüksek seviyesine ulaşacak. Bu yağmur, Halley kuyrukluyıldızının ardından kalan toz bulutlarından oluşuyor.

28 Ekim – Üç Gezegenin Bağdaşımı: Nadir görülen bir doğa olayı olarak tanımlanan bu kombinasyon, sabahın erken saatlerinde Venüs, Mars ve Jüpiter’in oluşturduğu üçgeni belirtiyor. Kuzey Yarımküre’den izlemek isteyenler için en kolay yol, güneşin doğuşundan hemen sonra seyretmek.

25 Aralık: Dolunay: Christmas’ı gökyüzünde kocaman ve parlak bir ayla kutlamak için güzel bir gün!

İki hafta önce güneş tutulması ve bahar gün dönümü'nü aynı anda yaşama şansı bulduk. Ancak bu olay, bu yıl içinde gerçekleşecek meteor yağmurları, istisnai gezegen durumları gibi olayların yalnızca küçük bir kısmı. Takvimlerinizi işaretleyin; gökyüzünde oldukça hareketli bir yıl sizi bekliyor!
İki hafta önce güneş tutulması ve bahar gün dönümü’nü aynı anda yaşama şansı bulduk. Ancak bu olay, bu yıl içinde gerçekleşecek meteor yağmurları, istisnai gezegen durumları gibi olayların yalnızca küçük bir kısmı. Takvimlerinizi işaretleyin; gökyüzünde oldukça hareketli bir yıl sizi bekliyor!

Siz göyüzü ile ilgileniyormusunuz ? sizin bu konudaki düşünce ve yorumlarınız nelerdir, bize yazabilirsiniz..

TR çeviri: bilim.org

Haber Kaynağı: sciencealert.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz