Akdeniz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Doç. Dr. Şükrü Özen cep telefonu, tablet ve diğer taşınabilir özellikteki cihazların doğru şarj edilmemeleri sonucu ciddi kazaların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Şükrü Özen yaptığı açıklamada cep telefonu bataryalarının son günlerde patladığına dair sık sık haberlerle karşılaştığını söyledi.

Şükrü Özen cep telefonu, tablet gibi cihazların bataryalarının yani güç kaynaklarının kimyasal kaynaklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Şükrü özen ‘‘Bu akıllı cihazların patlama riskini bataryaların temas noktalarında sıvı, kir, toz gibi etkenlerin bulunmasıyla artar. Aşırı soğuk ve fazla sıcak alanlar da patlamayı tetikleyen faktörlerden birisidir. Bu yüzden cep telefonlarını aşırı soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutmak gerekli’’ dedi.

Cep telefonlarının yıldan yıla gelişmesiyle içerdikleri fazla fonksiyonel özelliklerden dolayı yoğun olarak kullanıldığını belirten Şükrü Özen sık aralıklarla kullanılan cihazların bataryalarının ömrünün fazla olmadığını ve çabuk tükendiğini belirtti.

Cep telefonu ve tabletleri şarj ederken şarj sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini Doç. Dr. Şükrü Özen itinayla belirtti. ‘‘Gece yatmadan telefonu şarja takmak ve sabah telefonu şarjdan çıkarmak gibi bazı temel yanlışlar yapılıyor. Her telefonda maalesef pil tamamen dolduğunda otomatik olarak enerjiyi kesen sistemler bulunmuyor. Bu nedenle de telefon sürekli enerji altında kalıyor. Her ne kadar telefonun teknolojisine ve şarj aletinin özelliklerine bağlı olsa da telefon pilini doldurduktan sonra şarjda kalmaya devam ettikçe kaçak akımlarla telefona zarar vererek pil ömrünü etkiler. Daha da kötüsü olarak telefon patlama noktasına gelebilir’’ cümleleri Özen tarafından söylendi.

Telefon şarjdayken telefon konuşmalarının büyük tehlike olduğunu belirten Özen anlık kaçak olması durumunda çarpılma gerçekleşebileceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz