Google, birçok teknoloji şirketi gibi insanların yarattığı bir platform.

İnsanlar yaptıkları işlerde farkında olmadan görüş biçimlerini ve düşüncelerini yansıtıyorlar.

Google bu düşüncelerin yapılan işlere nasıl yansıdığını tartışıyor.

En önemlisi de insan düşüncelerinin bir parçası olan önyargıları açığa çıkarmayı hedefliyor.

Yalnız önyargı derken, olayın derinliklerine iniyor, bilinçsiz, istemdışı yapılan önyargılardan bahsediyor ve kendileri dahil herkesin bu konuda kendini değiştirmesinin gerektiğini vurguluyor.

Kendi bünyelerinde çalışan %70 lik kısmın erkek çalışanlardan oluştuğunu belirten Google, iş alanında da cinsiyet ve kültürel çeşitliliğin artmasını amaçladıklarını söyledi.

Google, kadınların ve farklı ırkların da eşit istihdama sahip olması için uzun vadeli bir çaba üstlendiğini açıkladı.

Sadece bu açılardan değil, farklılık olan her konuda bilinçsiz önyargılara gidildiğini belirten Google, önyargıların farkındalıktan uzak, zihinsel kısayol oluşturduklarını ve ezbere hareket ederek toplum, teknoloji ve iş hayatını nasıl olumsuz etkilediğini anlattı.

Buna örnek olarak Youtube‘nin başlattığı iOS kullanıcıları için video yükleme uygulamasında, sol elini kullanan kullanıcılar, videolarını düzgün çekemiyor ve videoda 180 derecelik bir şaşma açısı ortaya çıkıyordu.

Ancak bu konudaki olumsuzluğun sebebi kullanıcılar değil, bilinçsiz önyargı ile bunu tasarlayan, solakları düşünmeyen, sağ ele odaklanmış çalışanlardı.

Google‘ın verdiği örnekte, bilinçsiz önyargının zihnimizde nasıl bir kısayol oluşturduğu ve teknoloji dünyasını dahi ne derece olumsuz etkilediğini kavramamız mümkün.

Kaynak: Engadget

Google’ın Dünyadaki Bilinçsiz Önyargı Adlı İç Semineri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz