Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Fayetteville Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daryush Ila, üretilecek yeni yazılımlar ile insan vücudunun pil olarak kullanılacağını söyledi.

İzmir Üniversitesi’nde termoelektrik alanı üzerine seminer veren Prof. Dr. Daryush Ila, termometrik uygulamalar ile insan vücudunun pil yerine kullanılabilecek bir yapı olduğunu söyledi. Termoelektriğin insanlarda oluşmuş olan kötü kanının aksine bir ; bilimkurgu veya korku öğesi olmadığını, doğru kullanıldığında insan hayatına büyük kolaylıklar sağlayabilecek bir teknoloji olduğunun altını çizdi.

İki yüzey arasında bulunan ısı farkı sebebiyle bir nanometre kalınlığında olan silikon ve altın levhaların, farklı işlemlerden geçirilerek, sonsuz ve çevreci bir enerji sağlayan kaynak haline dönüştürülebileceğini anlatan Daryush Ila, cep telefonlarının arka bölümlerine konulacak levhalar ile telefonların el ısısı ve dış alan arasındaki ısı farklı sebebiyle basitçe şarj edilebileceğini söyledi. Bu yöntemi , yalnızca cep telefonlarını şarj ederken değil, ısı farkının var olduğu her alanda enerji üretimi için de kullanılabileceğini vurguladı. İnsan vücudu içerisinde üç derecelik bir sıcaklık farkının var olduğunu söyleyen Ila, bu fark kullanılarak kalp pili gibi aletlerin; pil değişimi yapılmadan, sınırsızca çalışmasının mümkün olabileceğini aktardı.

İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yapmış olduğu ilgi çekici konuşmadan dolayı; seminer sonunda Prof. Dr. Daryush Ila’ya plaket verildi. Plaketi, İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ahmet Öztahran takdim etti. Soruları yanıtlayan İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Öztarhan, Türkiye’de de bu konuda araştırmalar yapılıp en kısa süre içerisinde üretime geçiş yapılabileceğinin altını çizdi. Ayrıca Ahmet Öztarhan , İzmir Üniversitesi öğretim üyelerinin Prof. Dr. Daryush Ila ile ortak çalışmalar yürütmesinin çok uzak bir ihtimal olmadığını ve bu konuda gerekli işlemlerin sürdürüldüğünü açıkladı.

Daryush Ila’nın bahsettiği teknolojiyi Türkiye’de kullanılır mı ? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek. Ama bu konunun yakın zamanda çok büyük ses getireceği aşikar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz