“Mutlak beyin büyüklüğü tümüyle yeni bir hikaye değil. Kargagillerin, daha küçük beyne sahip olmalarına rağmen, büyük maymunlar kadar iyi bir performans sergilediğini keşfettik,” diyor Lund Üniversitesi Bilişsel Bilimler’de doktora öğrencisi Türk araştırmacı Can Kabadayı . Zeka test etmek için oldukça zor bir parametre, fakat zeki olma yaklaşımına yapılacak yaklaşımlardan biri de kısıtlayıcı kontroldür.

Bu kabiliyet , hayvan dürtülerince baskın olan ve daha mantıklı bir davranış seçmeye yarar. Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar 2014’de 36 farklı hayvan türünde kısıtlayıcı davranışı kıyasladı. Çoğunlukla primatlar ve maymunlar üzerinde yapılan silindir testinde, yiyecek iki tarafı açık şeffaf bir tüpe yerleştirildi. Buradaki zorluk hayvanın yiyeceğe doğrudan erişmek yerine tüpün kenarlarındaki açıklıkları kullanmak zorunda kalmasıydı.  Başarı için, hayvan kendini baskılayarak, yiyeceği elde etmek için daha verimli bir strateji seçmelidir.

Büyük çaplı bu çalışma, büyük maymunların en iyi performans gösterdiği ve mutlak beyin büyüklüğünün, mevzu bahis zeka olduğunda anahtar olduğu gösterilmişti. Buna rağmen, kargagillerdeki silindir testi uygulanmamıştı. Can Kabadayı, Oxford Üniversitesi ve Max Planck Ornitoloji Enstitüsü’nden araştırmacılarla birlikte çalışarak, kuzgunlar, cücekargalar(jackdows) ve Yeni Kaledonyalı kargalarda aynı silindir testini uygulayarak sınırlayıcı kontrollerini daha iyi anlamaya çalıştı. Başta ekip kuşları eğitmek için iki ucunda delik olan şeffaf olmayan bir tüp kullandılar. Sonrasında testi şeffaf bir tüple tekrarladılar. Hayvan dürtüsel olarak doğrudan gördükleri yiyeceğe gidebilirlerdi.

Buna rağmen, kuzgunlar her denemede tüpün kenarlarından girmeyi denediler. Cüce kargalar ve kuzgunların performansı, bonobolar ve goriller ile % 100 kıyaslanabilir. “Bu çalışma gösteriyor ki, kuşların mutlak beyin boyutları daha küçük olmasına rağmen oldukça verimliler. Çalışmada, mutlak beyin büyüklüğünden , ziyade nöron yoğunluğunun zeka için daha önemli olabileceğine işaret ediyoruz. Beyin büyüklüğü ve zeka arasındaki ilişkiyi anlamak ver öğrenmek için, kuşun beyin yapısı gibi pek çok şeyi incelemeliyiz. Fakat bu çalışma açıkça bu kuş beyinlerinin, basit kuşbeyinleri olmadığını gösteriyor,” diyor Can Kabadayı.

Kaynak :  http://phys.org/news/2016-04-small-brainsravens-clever-chimps.html#jCp

Makale İçin : Kabadayi, C et al (2016). Ravens, New Caledonian crows and jackdaws parallel great apes in motor self-regulation despite smaller brains; Royal Society Open Science (Open Access)

Tr çeviri: gercekbilim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz