Anlatya’da Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenen elektrikli araç herkesi kendine hayran bıraktı. İstanbul Üniversitesi’nin Yerel Elektrikli Araba grubunun üzerinde çalıştıkları ve tamamladıkları bu araca verilen isim “T-1”. T-1 elektrikli aracının toplam şarj süresi 4 saat olarak anlatılırken, bu şarj ile birlikte 500 kilometre alınabileceği de belirtildi. Cumhuriyet Meydanı’na getirilen araç, içeriye araba girişinin yasak olması sebebi ile taşınırken biraz zorladı. Ekipte yer alan kişiler arabayı kendileri kaldırarak meydana kadar taşıdılar.
Planlanması 2 sene öncesine dayanan bu aracın üretim sürecinin ise 3,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirten ekip üyelerinden Engin Topaloğlu halen İstanbul Üniversitesi’nde eğitimine devam eden bir öğrenci. Kendisi gibi birçok öğrenci arkadaşı ile birlikte bu işe devam ettiklerini anlatan Topaloğlu, Türkiye’yi dolaşarak aracı tanıtacaklarını söyledi. Antalya’ya kadar 8 ilde tanıtımı yapılan araç bu süreç içerisinde 3 bin 400 kilometre yol kat etmiş ve bunun için sadece 40 lira para harcanmış. Hedeflerinin ise toplamda 5 bin kilometrelik 13 ili kapsayan parkuru tamamlamak olduğunu ekledi. Ayrıca bu sürecin sonunda ise sadece 75 liralık bir giderlerinin olacağını da ekledi. Topaloğlu sıradaki durakların İzmir, Eskişehir ve Çanakkale olduğunu söyledi. Bu duraklardan sonra da İstanbul’a dönüp, son bir tanıtım daha yaparak bu süreci tamamlayacaklarını ekledi.
Haberin başında da belirtildiği gibi, meydana ekip üyelerinin kendilerinin taşıdığı bu araç oldukça da hafif bir yapıya sahip. 500 kilogram ağırlığında olan araç kompozit karbon fiber kullanılarak hazırlanmış. Hafif bir yapıya sahip olan bu aracın aerodinamik durumu da oldukça iyi. Yakıt tüketimi olarak da ekibin hedeflediği gibi oldukça düşük bir masraf ortaya çıkmakta. Yani ufak bir hesaplama ile 3 liralık bir masraf ile 200 kilometre yolu zahmetsizce gidebileceksiniz. Bu normal araçlar ile karşılaştırıldığında iyi bir oran olmasına rağmen 4 kişilik olarak üretilen bu aracın maliyetinin toplamda 450 bin lira olduğunu da belirtelim. Eğer seri üretime geçilirse tabi ki bu maliyet oranı düşecektir ama o zamana kadar bu proje hedefine başarıyla ulaşmış diyebiliriz.